Синузит, хрема сребърна вода Армакс

лечение синузит хрема сребърна вода спрей

Какво е синузит?

Синузитът е възпаление на околоносните кухини (наричани синуси) следствие инфектирането им от вируси или бактерии или следствие алергична реакция. Синусите са покрити с мембрана, която отделя специален слуз с антитела, които предпазват от инфекция дихателните пътища, през които преминава вдишвания и издишван през носа въздух от атмосферата.

Какво и синузит и симптоми

В зависимост от това, в коя черепна кост се разполагат, те биват:

–  Максиларни синуси – най-големите синуси, които се разполагат точно под очите в максиларната кост;

–  Фронтални синуси – разположени са над очите в централната част на челото, във фронталната кост;

–  Етмоидални синуси – представляват няколко дискретни въздушни джоба, раположени в етмоидалната кост, лежаща между носа и очите;

– Сфеноидален синус – разполага се в сфеноидалната кост в основата на черепа, под хипофизата.

Синуси - къде са, какви видове има

Синузитът бива няколко вида, в зависимост от засегнатите синуси:

– Максиларен синузит – най-разпространеният. Засяга максиларните синуси;

– Фронтален синузит – причинява главоболие, болка и напрежение над очите, където се разполагат фронталните синуси;

– Етмоидален синузит – причинява болка и напрежение между или зад очите и главоболие;

– Сфеноидален синузит – причинява болка и напрежение зад очите, но болката може да се излъчи към тила или горната част на главата.

Какво предизвиква синузит?

Инфекциозните причинители (вируси и особено бактерии) са основните виновници за развитието на синузита. Попаднал чрез въздуха в носните кухини инфекциозният причинител се загнездва в тях и започва да се развива и размножава върху мембраната на синусите, предизвиквайки нейното възпаление, подуване и болка.    

Около 10% от населението страда от инфекция на синусите наричана за кратко: синузит. Синузитът е възпаление или подуване на повърхностната тъкан на синусите, което води до нейната инфекция. Следствие на това отделящата се и натрупваща слуз предизвиква болка.

Синузитът е на пето място сред състоянията изискващи изписването на антибиотик

Всеки, на който поне веднъж му се е случвало да се възпалят синусите знае, колко е неприятно усещането, далеч по-лошо от простото запушване на носа. Обикновено синузитът се третира с различни, консервативни средства, но понякога може и да доведе до нуждата от хирургическа интервенция за отстраняване на абцес или отпушване на напълно задръстените синуси.

Сравнително високата честота на заболяването го издигна до пето място на случаите, при които лекарите предписват антибиотик! Трудно е да се изчислят разходите и загубите произтичащи от заболяването, но със сигурност са огромни. Докато най-честото лечение на синусовата инфекция са антибиотиците приемани през устата, изследванията показват, че най-честите причинители на синузита са настинките и вирусите!

Какво се случва, когато човек има синузит?

Когато синусите се запушат и напълнят с течност, се създава благоприятна среда за развитието на бактерии, вируси и гъбички, които заразяват тъканта и причиняват инфекцията.

Възпалена лигавица на носа

Обикновено, острият синузит е предизвикан вирусен и трае около 10 дни. Ако симптомите продължат над 2 седмици, най-вероятно става дума за бактериален синузит. Хроничният синузит трае много-повече – над 3 месеца! Продължителността на симптомите са най-добрият индикатор за това за какъв синузит става дума. При вирусните синузити, след 5, 6-ия ден положението започва осезаемо да се подобрява. При бактериалния синузит положението остава непроменено поне за 7-10 дни, след което започва да се влошава. Важно е да се отбележи, че симптомите на синузита са сходни с тези при настинката, но ако те продължат повече от 10 дни, най-вероятно става дума за синузит. Ако имате повече от два-три симптома сходни с тези на настинката и от носа ви тече гъста, зеленикава или бледо жълта гной, най-вероятно става дума за остър синузит. При хроничния синузит симптомите траят повече от 3 месеца.

Симптоми на синузит

Най-характерния симптом на хронифициралия синузит е болката в четирите големи синуса: двата под скулите и двата челни, над очите. Други симптоми на синузита са:

– Продължително главоболие, особено изразено сутрин и при разклащане на главата

– Запушен нос

– Обилна носна, гнойна секреция

– Дрезгав глас

– Загуба на обонянието

– Болки в и около самите синуси

Диагностициране на синузит

Наличието на синузит най-добре се установява чрез преглед при специалист по УНГ. С помощта на съответни прибори и уреди той може да установи наличието или отсъствието на заболяването.

Лечение на синузит

Тъй като най-честите причинители на синузита са бактерии, класическото лечение е предписване от лекаря на подходящ антибиотик. 

Въпреки, че лечението с антибиотик е доказало ефекта си, големият проблем на синузита е неговото рецидивиране. Колкото и продължително време да е продължило лечението и колкото и ефикасен да е бил използвания антибиотик, след време се оказва, че инфекцията се появява отново и отново. Високата честота на проявяване на синузита и необходимостта всеки път от прилагането през устата на антибиотик поставя остро въпроса за изграждането на резистентност (устойчивост) на причинителя към дадения антибиотик (без да отчитаме другите недостатъци свързани с честото използване на антибиотици).  

Използването на т.н. пункция дава по-добри резултати, но вкарването на антибиотика в синусите чрез инжекция и под налягане е доста болезнен и неприятен процес. 

Имайки предвид тези обстоятелства, практиката е показала, че най-удачния начин за справяне със синузита е чрез използване на истинското колоидно сребро АРМАКС. Ето как може да прилагате Армакс:

При синузит как се прилага Армакс?

Капане с капкомер

Накапване с капкомер. АРМАКС се капе обилно в носа с капкомера намиращ се в опаковката на Армакс за пиене и накапаното се смърка колкото се може по-силно и по-навътре, така че течността да премине максимално добре до вътрешността на синусите. Колкото тази процедура се повтаря по-често и с по-голямо количество течност, толкова по-добре. Поради своята изключителна безопасност АРМАКС може да бъде прилаган по няколко пъти на ден и колкото по-голяма е честотата, толкова по-бързо и по-добре инфекцията ще изчезне.

Как се прилага Армакс спрей за нос?

Впръскване на Армакс в носа с помощта на специалния флакон за приложение в носа – АРМАКС НАЗАЛЕН СПРЕЙ. За начина на прилагане, показанията и останалите подробности относно специалният спрей за нос, вижте АРМАКС НАЗАЛЕН СПРЕЙ. Не забравяйте след всяко впръскване на течността да смъркате силно, така че тя да се качи и да достигне до синусите. Желателно е тази операция да се повтаря по няколко пъти на ден.

Небулизатор – идеалното средство за прилагане Армакс при дихателни проблеми

Дишане през небулизатор. Използването на уред наречен небулизатор е особено ефикасен начин за прилагане на АРМАКС. Небулизаторът е електрически уред, който изтегля от едно резервоарче дадена течност (в случая АРМАКС) и като я смесва с въздуха я разпрашава на фини частици, които чрез тръбичка и маска се подават към дихателните органи (уста и нос). Дишайки само през носа, небулизирания препарат преминава и се отлага по стените на носа и синусите. Небулизатор за инхалацияОсвен за многократно лечение на синузит, небулизаторът може особено успешно да се използва и при лечението на възпаление или инфекция на всички дихателни пътища, включително белите дробове. Особено ефикасен небулизаторът е и при профилактично приемане на Армакс. 10-20 мл колоидно сребро се наливат в резервоарчето (при различните модели обемът е различен). Инхалира се в продължение на 10-15 минути от 1 до 3 пъти дневно. Този начин на приемане на Армакс е по-ефективен от приемането му през устата! Единственият недостатък на небулизатора е, че в elpak.bg той струва 70-150 лв. (в зависимост от модела и екстрите) а един комплект маска струва 13 лв. Въпреки, че разходът е еднократен, защото уредът може да се използва безброй пъти, цената му е нещо, което трябва да се знае. За подпомагане и облекчаване на страданието е прието да се използват и средства за симптоматично лечение като анти-хистаминови и подсушаващи средства, както и обезболяващи такива. Тези средства намаляват и потискат възпалението, което облекчава самото лечение.

Армакс назален спрей – удобният продукт за прилагане в носа

Разумен подход е при появата още на първите симптоми на течащ, хремав или запушен нос, прилагането в носа на АРМАКС НАЗАЛЕН СПРЕЙ да започне веднага, без да се чака развитието и усилването на симптомите.

Въпросът за бързината на реакцията спрямо даден инфекциозен причинител е от решаващо значение. Ако дадена инфекция бъде атакувана във възможно най-ранния етап от развитието й, това значително улеснява и съкращава лечението, защото микробите още не са се размножили в достатъчна степен и размерът на инфекцията е достатъчно малък, така че и по-слабо въздействие върху причинителя ще е достатъчно за да бъде той унищожен.

Наличието на безопасно и ефикасно, специално предназначено за целта средство за унищожаване на синусовата инфекция като АРМАКС НАЗАЛЕН СПРЕЙ дава възможност на засегнатите от това заболяване да сведат до минимум страданията и неудобствата, които то поражда.

Какво ново около Армакс?

Последни новини

Поръчай сега

Споделяне :