При изгаряне и ухапване – Армакс!

Ухапване от комар, паяк или папатак

Когато хубавото време и лятото настъпят и по нашите георграфски ширини,  можем да се порадваме на слънчевите лъчи. Слънчевите лъчи са добри за природата и всички живи същества, но и пряко влияят за  подобряване на настроението и духа. Прекомерното излагане на кожата на пряка слънчева светлина крие рискове, за които трябва да си даваме сметка.

Слънчево изгаряне на гърдитеЕдно от най-сериозните негативни последствия от манипулирането на климата (т.н. „Геоинженеринг”) е изтъняването на озоновия слой на атмосферата. Поради това много по-голямо от нормалното количество ултравиолетови лъчи достигат до земната повърхност. Печенето на слънце е важно и полезно за организма, защото  превръща холестерола във витамин Д. Прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи може в някои случай да се окаже и животозастрашаващо! Облъчването на кожата с малки количества ултравиолетови лъчи води до получаването на загар (тен), докато прекаленото води до проблеми. Лятото, най-честият проблем са слънчевите изгаряния и ухапванията от насекоми.


Слънчево изгаряне – Dermatitis solaris

Слънчевото изгаряне е остро, болезнено възпаление на кожата следствие прекомерното й излагане на ултравиолетово лъчение.

Леко слънчево изгаряне е когато от 1 до 24 часа след излагане на слънчевата светлина, кожата се зачерви (еритема). Това може да е придружено от леко подуване или подпухване, загряване на кожата, сърбеж и лека болка, които могат да продължат няколко дни.

Слънчево изгаряне на гръб

Сериозното слънчево изгаряне започва като болезнена еритема с видими признаци на изгаряне на кожата. Може да се образуват и малки мехурчета, които след време се пукват и обелват. Освен това, изгарянето може да е придружено и от умора, слабост, температура, гадене, главобол и проблеми с кръвообращението.

Според статистиката, прекомерното излагане на кожата на ултравиолетовите лъчи е главната причина за появата на първични, доброкачествени тумори по кожата. Използването на слънцезащитни кремове предотвратява на слънчево изгаряне но често води и до проблеми.Изгоряло от слънцето лъце

Същата тази статистиката сочи, че с появата и масовото използване на слънцезащитните кремове се увеличават и случаите на кожен рак!

Слънчевите лъчи отразени от вода, пясък, сняг и дори тези пробиващи през облаците може да причинят еднакво сериозни изгаряния, също като прякото слънчево греене. 

Поради рефракцията, при леко облачно време до Земята достигат по-големи от обичайните количества ултравиолетова светлина.

 

Ухапване от насекоми

Ухапване от комар, паяк или папатак

Сред кръвосмучещите насекоми създаваще проблеми през лятото, на първо място са комарите и паяците. Техните ухапвания предизвикват силно сърбящи подутини, които при разчесване дори се разкървавяват. Въпреки, че и до днес не са изяснени факторите определящи коя да е „жертвата” на тези насекоми, хората с по-чувствителна имунна система т.е. склонни към алергични реакции и децата са предпочитаните им цели.


Слънчево изгаряне, ухапване от насекоми и колоидно сребро

Публикувани през 2008 г. в списание „Наномедицина” резултати от изследване действието на колоидното сребро показват, че дерматит (зачервяване на кожата) третиран с колоидно сребро изчезва след по-малко от 72 часа от началото на прилагането му! Изследването сочи, че колоидното сребро има  противовъзпалително действие, което облекчава и ускорява възстановяването на нормалното състояние на кожата.

В друго изследване, публикуване през 2004 г. в списание „Клинична и Експериментална Дерматология” се казва, че прилагането на колоидно сребро върху засегнат от еритема (зачервяване и подуване на кожата) участък на кожата видимо започва да се подобрява за по-малко от ден третиране. Наблюдавано е трайно подобрение до края на експеримента. Затова учените смятат, че колоидното сребро би могло да се използва успешно при лечението на различни възпаления на кожата.

Резултатите на  колоидното сребро са сравними с тези на различни видове кортикостероидни противовъзпалителни кремове за локално приложение. Данните са сходни дори и при тежки и упорити случаи на атопичен дерматит! Това е много-важна новина, поради множеството странични ефекти и недостатъци на кортикостероидите (най-вече отслабват имунната система и стимулират  кожния рак). Това може да се избегне чрез употребата на колоидно сребро, което практически няма странични ефекти.  

Възпаление и зачервяване на кожата

В друго изследване публикувано през 2005 г. в Британското Списание по Дерматология се казва, че само след 4 дни  прилагане на колоидно сребро, подуването, зачервяването и възпалението на засегнато ухо видимо спаднали и отново резултатите били сходни с тези на най-често използваните локални стероиди. Среброто потиска активността на TNF-alpha (клетъчен сигнализиращ белтък) и на IL-12 (друг сигнализиращ елемент на имунната система). Това предизвиква апоптоза (програмирана смърт) на възпалените клетки, отстъпвайки място на новите, здрави клетки. В това се изразява противовъзпалителното действие на среброто.

Възпалението на кожата се нарича екзема (или още дерматит) и се изразява в зачервяване, леко подпухване и увеличаване чувствителността на кожата. Това може да е придружено със сърбеж и/или болка при допир. Различни скорошни изследвания доказаха, че противовъзпалителния ефект на колоидното сребро се дължи на способността му да регулира действието на малките сигнални клетъчни белтъци наричани най общо „цитокини”.

Цитокините указват на имунната система да изпрати бели кръвни телца и други антимикробни и „клетъчни бойци” към засегнатото място на кожата. Този прилив на имунни елементи предизвиква възпалението, което е част от нормалния, оздравителен процес на организма. В някои случаи обаче, прекомерната активност на цитокините (особено при по-чувствителните кожи) води до излишно, нежелано възпаление. Така, вместо към оздравяване, се отива към „запушване” на процеса и до влошаване на състоянието. Испански учени от Севиля  установиха, че прилагането на колоидно сребро върху такива засегнати участъци има успокояващ и модулиращ активността на цитокините ефект, което намалява възпалението и ускорява оздравителния процес на кожата.

Специално създаденият за приложение върху кожата Армакс спрей е полезен именно в случаи на слънчево изгаряне или ухапване от насекомо!   

При слънчево изгаряне и/или ухапване от насекомо:

Напръскайте обилно засегнатия участък от кожата със спрея АРМАКС и оставете сам да изсъхне. Повтаряйте това докато се получи видим ефект или усещане по кожата.

Как се прилага Армакс спрей?

АРМАКС Спрей успокоява и премахва изгорялото или зачервено място,  облекчава и ускорява получаването на хубав загар (тен) и предотвратява появата на мехурчета и последващо белене на кожата!

Какво ново около Армакс?

Последни новини

Поръчай сега

Споделяне :