Минало и настояще на среброто

Самородно сребро

Уникалните свойства на среборото

Среброто е мощно, природно анти-микробно средство, познато и използвано от близо 6 хиляди години, без да са известни някакви неблагоприятни странични явления или противопоказания за човека. Преди много години, често хората слагали по една сребърна монета в млякото, за да го предпазят от бързо разваляне. Дезинфектиращите и антисептични свойства на среброто са били известни още на древните гърци и много отдавна хората забелязали, че тези, които използват и се хранят със сребърни прибори се разболяват по рядко и почти не страдат от инфекции. Използвани били и сребърни пластинки, които слагали върху раните за да избегнат инфекцията и да ускорят заздравяването.

Среброто в бита

Това ценно познание се предавало от поколение на поколение, главно в семействата и дворовете на крале, императори, султани и други владетели. Те можели да си позволят да се хранят със сребърни прибори, да пият от сребърни чаши и да държат храната си в сребърни съдове. В резултат на това, минимални количества сребро непрекъснато се отделяли от повърхността на съдовете и преминавали в храната и питиетата на тези хора. Така с времето организмът им се насищал достатъчно със сребро, което ефективно ги предпазвало от всякакви инфекции.

Няма християнин, който да не е чувал и да не знае за чудните свойства на светената вода – вода, която става такава едва след като престои известно време в сребърен съд, на специално място в черквата. На тази сребърна вода хората приписват чудни свойства защото е стояла в храма, но всъщност тя става такава, защото сребърни йони се отделят от повърхността на сребърния съд и преминават във  водата.

Антимикробните свойства на среборото

Преди появата на антибиотиците, среброто е било едно от малкото познати средства за борба с инфекциите. Като ценен метал обаче, то не е било по джоба на мнозинството от хората и само най-заможните са можели да се възползват от неговото действие. Така, както днес най-добрите антибиотици струват скъпо и не всеки може да си ги позволи, такова навремето е било положението със среброто. Използвали са се различни соли на среброто, като сребърния нитрат и сребърния йодид, различни съединения като сребърния сулфадиазин и арсфенамин и различни стабилизирани с протеини и получени по химически път колоидни продукти като коларгола. И до днес средството на избор за предотвратяване на стафилококовите инфекции при новородените е накапването на разтвор от сребърен нитрат в очите. В много болници по света различни сребърни съединения са предпочитаното средство при изгаряния и уврежданият по кожата. Колоидното сребро АРМАКС Спрей обаче е от няколко стотин до няколко хиляди пъти по активно спрямо микроорганизмите от различните използвани досега сребърни съединения или соли.

Кратка хронология на използването на среброто и борбата с инфекциите:

■ 8-ми век:

Авицена използва сребърни стърготини за прочистване на кръвта, премахване на лоши дъх и сърцебиене;

■ Средновековието:

Сребърни съдове и прибори използвани за борба с инфекциите;

■ ХVІІІ-ти век:

Сребърния нитрат се използва за лечение на проблеми с нервната система, язва на стомаха, инфекции и изгаряния;

■ 1861-ва:

Томас Греъм въвежда понятието колоиден;

■ 1880-та:

Карл Креде използва сребърния нитрат за предпазване очите на новородените от конюнктивит;

■ 1887-ма:

Емил фон Беринг използва сребърен нитрат за лечение на тиф и антракс;

■ 1893-та:

Карл фон Негели открива олигодинамичните ефекти на металите;

■ ХХ-ти век:

Сребърни капки за нос се използват за лечение на синузит и при настинка;

■ 1910-та:

Хенри Крукс открива начин за приготвяне на стабилни колоиди;

■ 1920-та:

Американската Агенция по Храните и Лекарствата одобрява среброто за лечение на рани;

■ 1928-ма:

Александър Флеминг открива Пеницилина;

■ 1929-та:

Открит е начин на концентриране на сребърни йони в хидрозоли;

■ 1944-та:

Първо съобщение за появата на Метицилин Устойчив Стафилококус ауреус;

■ 1945-та:

Обявено е, че инфекцията вече не е заплаха за живота на хората;

■ 1960-те:

Използване на сребърни соли за лечение на изгаряния;

■ 1970-те:

Използване на сребърни съединения за локално лечение на изгаряния;

■ 1991-ва:

Над 40% от щамовете на Стафилококус ауреус са Метицилин Устойчиви;

■ ХХІ век:

Нови технологии за производство на колоидно сребро и други сребърни продукти и възраждане употребата на среброто;

Днешната достъпност

Благодарение на съвременните научно-технически достижения на човека, вече има технологии, чрез които може да се произведе достатъчно концентриран продукт, на съвсем приемлива цена. Такъв продукт е истинското колоидно сребро наричано още сребърна вода АРМАКС. Той е не само по-евтин отколкото навремето, но е по-евтин и от повечето от съвременни медикаменти – синтетични антибиотици, още повече, че за него не се изисква специално лекарско предписание или рецепта. Колоидното сребро АРМАКС е активно спрямо голям брой болестотворни бактериивируси и гъбички и може както да предпазва от тях, така и да ги унищожава.

Защо е важно, че АРМАКС е ИСТИНСКО колоидно сребро?

– Защото се предлагат и продукти, за които се твърди, че са колоидно сребро, но всъщност не са;

– Защото АРМАКС е изключително безвреден и безопасен и спокойно може да се използва при деца на всякаква възраст;

–  Защото мнозина считат, че с домашните, подръчни средства и уреди, които вече се продават може да се приготви ИСТИНСКО колоидно сребро. Истината е, че по този начин чрез електролиза може да се получи сребърна вода, която сребърна обаче съдържа само сребърни йони и почти никакви сребърни частици;

– Защото сребърната вода АРМАКС е приготвена по технология, която позволява среброто в колоидната си форма да е не само като сребърни йони, но и като сребърни частици. А както ще видите по-надолу, количеството на сребърните частици е решаващо за активността и ефективността на едно колоидно сребро.

За сребърните йони и частици

Особено важен фактор определящ активността и ефективността на даден сребърен продукт е наличието в него на сребърни йони и сребърни частици. Повечето продукти съдържат почти изцяло само сребърни йони. Колоидното сребро АРМАКС обаче, дължи изключителната се активност на наличието не толкова на сребърните йони, колкото на сребърните частици. Сребърните йони бързо и лесно се неутрализират от организма и се образува неутралния сребърен хлорид.

Важността на сребърните частици

Колоидно сребро съдържащо само сребърни йони бързо и лесно се дезактивира от течностите в организма. Частиците, като струпвания на значителен брой сребърни атоми обаче, не се дезактивират така бързо и лесно в организма, а отделят във времето атомите сребро в околното пространство и така могат да достигнат чрез кръвообращението и телесните течности до всяко място в организма. Колкото едно колоидно сребро съдържа повече частици вместо йони, толкова то е по-активно и ефикасно. Ето защо, сребърна вода, която съдържа почти само йони, не може да се сравни по ефективност с АРМАКС, в който близо половината от среброто е под формата на сребърни частици а другата половина, под формата на йони.  

Какво ново около Армакс?

Последни новини

Поръчай сега

Споделяне :