Гъбички след антибиотик

сребърна вода армакс

Гъбичките са част от нормалната флора на устата, влагалището и стомашно-чревния тракт. При обичайни условия те живеят в тази среда, без да създават проблеми. При определени обстоятелства обаче, те започват прекомерно да се развиват и разрастват, причинявайки гъбична инфекция. Сред причините водещи към гъбична инфекция основно място заема употребата на антибиотици.

Защо употребата на антибиотици причинява толкова често гъбични инфекции?

Много често, за да се презастраховат, лекарите предписват по-продължително лечение с някои широкоспектърен антибиотик, който убива не само болестотворните бактерии, но и значителна част от нормалната флора на човека. И тъй като в природата няма вакуум, тези освободени от бактериите пространства на часа се заемат от гъбичките, тъй като антибиотиците действащи на бактериите, не действат на гъбичките и обратно.

Основните прегради пред развитието на гъбичните инфекции са балансираната естествена микрофлора и нормално работещата имунна система. Ако обаче балансът на микрофлората бъде нарушен следствие продължителната (или честа) употреба на някой широкоспектърен антибиотик или състоянието на имунната система бъде влошено следствие нормалния процес на стареенето или следствие заболяване (най-често инфекциозно), пътят за развитието на гъбичната инфекция е открит. Най-често, местата от тялото, които биват превзети от гъбички са устата и влагалището, затова и това трябва да са местата, където най-внимателно трябва да следим за появата на гъбична инфекция. За целта, трябва добре да се познават симптомите на гъбичната инфекция в устата и влагалището.

Гъбична инфекция в устата

Най-характерния симптом на устната гъбична инфекция е появата на афти. Тези бели ранички (с формата на язвичка) се появяват по вътрешната страна на бузите, по езика, венците, небцето или гърлото. При допир тези афти болят и сърбят, дори може и да кървят. Освен болезнеността им, тези афти променят и вкусовите усещания в устата, което намалява нормалната вкусова чувствителност.

Гъбична инфекция на вагината

Предвид благоприятната среда, влагалището е едно от местата, където най-често се развиват гъбични инфекции при продължителна употреба на антибиотици. Следствие на нарушеният баланс на вагиналната микрофлора, там се развиват гъбички най-вече от вида Кандида, които водят до парене, сърбеж или дори болка. Характерно е и отделянето на гъста, бяла, сиреноподобна течност, която почти сигурно говори за развитие на вагинална гъбична инфекция. Освен неприятното усещане, вагиналната гъбична инфекция може да компрометира половия живот както на жената, така и на мъжа, като по полов път с Каднида може да се зарази и партньора. 

Развитието на гъбична инфекция (без значение къде) следствие продължителната употреба на антибиотици налага своевременното й и адекватно лечение, като колоидното сребро Армакс е едно чудесно средство за целта. Многобройните и разнообразни данни както от практиката, така и от научните лаборатории доказват изключителната ефикасност на колоидното сребро срещу различните видове болестотворни гъбички и бързината, с която среброто се справя с тези упорити причинители на инфекции.  

Какво ново около Армакс?

Последни новини

Поръчай сега

Споделяне :