Гастроентерит (стомашен грип) и Армакс

Стомашен грип и сребърна вода Армакс

Какво е гастроентерит?

Гастроентеритът е стомашно-чревна инфекция (СЧИ), предизвикана от вируси, бактерии или паразити. Гастроентеритът е заболяване свързано на първо място с хигиената и санитарните условия на живот, хранене и живеене.

Симптоми

Най-характерния симптом на гастроентерита е стомашно-чревното разстройство, предхождано от болки в корема. Освен този характерен симптом, заболяването може да се изрази още в наличието на:

  • Температура
  • Липса на апетит
  • Гадене
  • Повръщане
  • Отслабване и дехидратация
  • Слуз или кръв в изпражненията

Обичайно, вирусния гастроентерит продължава няколко дни и отшумява от само себе си.

По-тежки, опасни и продължителни са бактериалните и паразитните гастроентерити, които са и по-разпространени и известни като хранителни натравяния, защото най-честите източници на заразяването са консумираната храна и вода.

Гастроентеритът е остро инфекциозно заболяване, затова грижата и други хора да не се заразят при контакта си с болния трябва да е свързана с поддържане на добра лична и санитарна хигиена.

Лечение на гастроентерит

Вирусния гастроентерит обикновено не се нуждае от лечение, защото организмът сам се справя с проблема за няколко дни.

Положението при бактериалния гастроентерит е по-различно, защото причиняващите заболяването бактерии са по-болестотворни от вирусите и могат да причинят повече проблеми и усложнения. Освен това, при хора с отслабена или увредена имунна система бактериите могат да се разнесат и в други части на организма и да предизвикат дори животозастрашаваща инфекция известна като сепсис. Ето защо твърде често е разумно при наличие на бактериална инфекция да се използва съответен антибиотик, за да се премахне опасността от разнасяне или разрастване на инфекцията.

Симптоматично лечение на гастроентерит

Основното внимание е насочено към симптоматичното лечение, т.е. справяне и премахване на симптомите. На първо място това са затягащи средства за ограничаване или спиране на разстройството и приемането на много течности за компенсиране на загубата им следствие на диарията. За целта са подходящи бистри, подсолени супи, защото освен течности организмът губи важните натриеви и калиеви йони и загубата им трябва да се компенсира. Докато трае разстройството трябва да се избягват газирани напитки, мляко и сладки неща, защото се засилват диарията.

Сребърна вода Армакс при гастроентерит

Без значение вида на причинителя, при гастроентерит използването на АРМАКС през устата има благоприятно влияние върху лечението, защото колоидното сребро действа еднакво добре както срещу бактерии, така и срещу вируси.

Какво ново около Армакс?

Последни новини

Споделяне :