Вирус Зика и сребърна вода

Зика – поредният опасен вирус

Вече свикнахме, периодично да ни залива вълната на поредната опасна, вирусна инфекция. След Птичия грип, дойде САРС, след него Свинския грип, след това беше Западно нилския вирус, след това Ебола а сега и Зика! Защо, откъде и как се появи проблемът Зика е тема, която няма да засягаме сега, защото е твърде обширна, но затова пък ще разгледаме въпроса може ли колоидното сребро да се справи и с вируса Зика? 

Разпространение на Зика

Зика е вирус, който преобладава в Централна а Южна Америка, но се разпространява взривообразно и в другите райони на света. За разлика от другите споменати вируси, Зика не е смъртоносен за човека…или поне не пряко. Близо 80% от хората заразени с вируса нямат никакви симптоми и дори не разбират, че са заразени. Защо тогава трябва толкова да се тревожим за останалото малцинство от 20%?

Опасностите, които крие Зика

Опасността за заразените с вируса е не за самите тях а за техните бъдещи бебета! В това отношение заразяването на бременните жени със Зика е най-голямата опасност, която крие тази нова инфекция. Вирусът уврежда бебето и предизвиква родилен дефект наречен Микроцефалия, т.е. по-малка от обикновеното глава и съответно по-бавно развиващ се мозък. Понякога, това увреждане може и да смъртоносно за бебето.

Какво е микроенцефалия? 

Въпреки, че лекарите все още не са изследвали напълно проблема, медиците в Мексико предупреждават жените да не забременяват. Това обаче е трудно постижимо в страна, където бедността ограничава възможностите за контрол върху забременяванията.

Как се предава Зика?

Зика се предава от комарите, въпреки някои възможности да се предава и чрез телесни течности, като по време на секс например. Ако мъжът се зарази с вируса, чрез семенната си течност, би могъл да го предаде и на партньорката си. Затова засега най-доброто предпазно средство е човек да се пази от ухапване от комар, което обаче също не е нито лесно, нито надеждно.

Не всички комари хапят. Тези, които нападат хора са женските комари, когато станат готови да се възпроизведат. Женските комари снасят яйцата си в застояла, неподвижна вода, затова тези места са и най-опасни за човека. Това са обикновено езера, блата, различни водоеми, ями и локви, басейни, колички или дори кофи! Важно е да се знае, че на женските комари не им трябва море за да снесат яйцата си. И малко течност в някоя изхвърлена опаковка или кутия им е достатъчна за да снесат!

Комарите и Зика

Както знаем, борбата с комарите, която хората водят е от хилядолетия и още не е спечелена. Затова най-сигурно си остава премахването на условията за тяхното размножаване. Друг начин е използването на различни препарати за отблъскване на комарите (репеленти) и покриване с плат на голите части от тялото.

Начинът, по който комарът пренася вируса е като ухапе заразен вече човек и след това ухапе задрав човек. Комарът не е много гостоприемен към вируса и той не поразява поколението на комарите. Като се има предвид колко милиарда комари има по света, това прави опасността много сериозна.

Най-опасният период

Въпреки недостатъчните ни знания относно вируса Зика, засега се знае, че инкубационният му период е от 3 до 7 дни.  Той остава в човешкия организъм в продължение на няколко седмици. Изглежда най-опасният за човека период е първата седмица след заразяването, затова през това време е добре да не сте около бременни жени.

Установено е, че видът комар приносител на Зика е Aedes aegypti, който преобладава в страните от централна и южна Америка. Не се знае обаче какво би могло да бъде по-нататъшното развитие на случая, още повече, че няма особено ефикасни лекарства, които да лекуват вирусни инфекции. Антибиотиците срещу вируси не вършат работа, защото действат единствено на бактериите. Затова логично възниква въпроса: а какво би могло да се направи, ако (да не дава Господ) се заразим с вируса Зика?

Най-добрата защита от Зика

По принцип, най-добрата ни защита е нашата пълноценно работеща имунна система. Тя е в състояние да се справи с почти всеки инфекциозен, болестотворен причинител, стига да й се даде време да създаде съответните антитела и да ги достави до мястото на инфекцията. В това отношение ваксините играят ролята на онзи въображаем причинител, който предизвиква създаването на съответни антитела. Така, когато подобен вирус ни нападне, имунната ни система вече е готова с антителата и веднага унищожава нашественика.

Сребърната вода Армакс и Зика

За съжаление, зачестилите проблеми с новосъздаваните ваксини карат мнозина да са нащрек, защото в редица случаи се оказва, че ползите от ваксините са много по-малки от вредите. Ето защо възниква логичния въпрос: а колоидното сребро АРМАКС би ли могло да ни бъде от полза срещу Зика? 

Посетителите на сайта вероятно вече са наясно, че колоидното сребро АРМАКС може да се справя с редица опасни вируси. За тези, които са пропуснали да се информират относно АРМАКС и вирусите, могат да го сторят от статията Армакс и вирусите.

Заключение

В заключение, имайки предвид досегашното успешно използване на колоидно сребро срещу различни вируси, то би могло да се превърне в ефективно средство и срещу новия опасен вирус Зика. Ако колоидното сребро действа на грипния вирус, на свинския и птичи вирус, на ебола и различни други вируси, засега няма причина да се счита, че той не би действал и върху Зика. Което само по себе си е добра новина.

Какво ново около Армакс?

Последни новини

Поръчай сега

Споделяне :