Вирусът Ебола и сребърната вода

Вирусът Ебола под микроскоп

Колоидното сребро и Ебола

Някъде към 2008 г. американското министерство на отбраната съвместно с други федерални служби проведоха клинични изпитания за ефективността на наночастици сребро върху Ебола и други подобни вируси.

Това, което установиха е, че наночастиците сребро са много ефективни срещу редица вируси предизвикващи хеморагична треска, включително срещу вируса Ебола.

Засекретеният доклад беше озаглавен „Сребърни наночастици неутрализират трескови, хеморагични вируси” и доскоро не беше достояние на обществеността.

В доклада се потвърждава, че сребръните наночастици показали „мощен неутрализиращ ефект срещу хеморагични трескови вируси, включително Аренавируси и Филовируси (какъвто е Ебола). Интересно, че разсекретяването на доклада наскоро не предизвика почти никаква реакция от страна на основните медии, но това не е голяма изненада, като се има предвид манипулативния характер на съществената част от публикациите, които тези медии периодично пускат в публичното пространство. 

Среброто блокира възпроизводството на вируса

Учените установиха, че сребърните наночастици неутрализират хемаригичните трескови вируси попаднали в човешката клетка като „потискат възпроизводството на S сегмента на гените и съответно намаляват възможността за възпроизводство на самия вирус”. Казано по-просто, среброто потиска размножаването в клетките на вируса Ебола (и другите сродни нему). Може би тук е мястото да се каже, че по принцип крайната цел на всеки един вирус е да попадне в човешката клетка и веднъж попаднал в нея вирусът „превзема” генетичното й управление и вместо обикновената дейност на клетката, той „пренастройва” дейността й в производството на нови вируси. Чрез тази „технология” вирусът много бързо успява да създаде голям брой себеподобни, които количествено успяват да надвият имунната система на организма. 

Оказва се, че и в случая с Ебола среброто блокира размножаването на вирусите в клетките, което е общият механизъм, чрез който среброто дава възможност на имунната система да унищожава вирусите. Нека да е ясно: среброто не унищожава вируса, но възпрепятствайки размножаването му (наричано репликация) дава възможност на имунната система да се справи с попадналия в организма вирус. А щом се спре реплицирането на вируса, инфекцията не може да се разпространи!

Среброто предотвратява размножаването на вируса, което означава, че то би възпряло инфекцията в НЕЙНАТА РАННА ФАЗА. Това само означава, че за да е ефикасно срещу вирусите, най-добре е среброто да се намира вече в клетката, ПРЕДИ вирусът да попадне в клетката. Това може да се случи по два начина: или ако среброто се взема профилактично или ако се приеме много-бързо – т.е. през първите няколко часа от инфектирането с вируса. 

Друг интересен факт, който учените установили е че освен всичко друго среброто потиска активността на един важен за реплицирането на вируса ензим, наречен Катепсин Б. По този начин среброто рязко намалява скоростта на размножаване на вируса, с което се предотвратява разпространението на вируса в съседните клетки. 

Ниските концентрации на сребро по-ефикасни от високите?

Изключително интересен факт е, че ниските концентрации на среброто се оказали много по-ефикасни от високите му концентрации! Така, концентрации от десетина ррм (частици на милион) имали много по-добър ефект от концентрации от порядъка на 25 или 50 ррм. За практиката, това означава, че не е необходимо приемането на високи дози колоидно сребро за да се постигне желаният ефект. Също така се установило, че колкото частиците сребро са по-малки, толкова ефектът бил по-добър. Това още веднъж потвърждава, че размерът на частиците сребро е много по-важен от концентрацията им! Най-вероятно, това се дължи на факта, че проникването на среброто в клетката зависи именно от размера на частицата и колкото частицата е по-малка, толкова по-лесно и по-бързо прониква в клетката, където въздейства върху размножаването на вируса. 

Каква доза сребро за предпазване от Ебола?

Всички тези факти обаче не дават ясен отговор на въпроса: „за да се предпазим от вируса Ебола, каква доза колоидно сребро трябва да приемаме?” Като не забравяме, че изследванията са били „ин витро” (т.е. в лаборатория а не „на живо”), трябва да кажем, че върху живи хора ефективността на среброто не е била изследвана и съответно няма как да дадем точни указания. Въпреки това, като изхождаме от принципа, че най-добре би било среброто да се намира вече в клетката, когато се заразим с вируса, можем да кажем, че профилактичното, предварително редовно приемане на малки количества сребро е добрият подход за предпазване не само от Ебола, но и от останалите широко разпространени грипни и други вируси. 

Как да се приема колоидното сребро?

Приемането на среброто би могло да стане през устата, но според някои и приемането му чрез инхалация е един добър, дори може би по-добър начин от оралния, поради факта, че прието през белите дробове среброто много по-бързо и лесно попада в кръвообращението, чрез което достига до всички клетки и тъкани на организма. Счита се, че инхалирането на колоидно сребро в продължение на 5-6 минути два-три пъти дневно е дори по-добро от ежедневното приемане през устата на 15-20 мл. 

В заключение, може да се каже, че за България опасността от заразяване и разпространяване на вируса Ебола е по-скоро „много-шум за нищо”, отколкото реална заплаха. Все пак не е излишно да знаем, че разполагаме със средство, което може да се окаже много-ефикасно в борбата не само с този тип опасни вируси, но и с голямото разнообразие от различни вируси причиняващи различни инфекциозни заболявания на дихателните органи и храносмилателната система.

В това отношение колоидното сребро АРМАКС може да се окаже най-адекватно за предотвратяване заразяването с различни болестотворни вируси, включително и изключително опасния вирус Ебола.

Какво ново

Последни новини

Поръчай сега

Споделяне :