Вирусът Ебола и сребърната вода

Вирусът Ебола под микроскоп

Колоидното сребро и Ебола

Към 2008 г. американското министерство на отбраната съвместно с други федерални служби проведоха клинични изпитания за ефективността на наночастици сребро върху Ебола и други подобни вируси.

Това, което установиха е, че наночастиците сребро са много ефективни срещу редица вируси предизвикващи хеморагична треска, включително срещу вируса Ебола.

Засекретеният доклад беше озаглавен „Сребърни наночастици неутрализират трескови, хеморагични вируси” и доскоро не беше достояние на обществеността.

В доклада се потвърждава, че сребърните наночастици показали „мощен неутрализиращ ефект срещу хеморагични трескови вируси, включително Аренавируси и Филовируси (какъвто е Ебола). Интересно, че разсекретяването на доклада наскоро не предизвика почти никаква реакция от страна на основните медии. Това обаче не е голяма изненада, като се има предвид манипулативния характер на съществена част от публикациите, които тези медии периодично пускат в публичното пространство. 

Среброто блокира възпроизводството на вируса

Учените установиха, че сребърните наночастици неутрализират хемаригичните трескови вируси попаднали в човешката клетка. Те „потискат възпроизводството на S сегмента на гените и съответно намаляват възможността за възпроизводство на самия вирус”. Казано по-просто, среброто потиска размножаването в клетките на вируса Ебола (и другите сродни нему). Крайната цел на всеки един вирус е да попадне в човешката клетка и веднъж попаднал в нея да “превземе” генетичното й управление. Така, вместо обикновената дейност на клетката, той „пренастройва” работата й в производството на нови вируси. Чрез тази „технология” вирусът много бързо успява да създаде голям брой себеподобни, които количествено успяват да надвият имунната система на организма. 

Оказва се, че и в случая с Ебола среброто блокира размножаването на вирусите в клетките, което е общият механизъм, чрез който среброто дава възможност на имунната система да унищожава вирусите. Трябва да е ясно: среброто не унищожава пряко вируса! То просто възпрепятства размножаването му (наричано репликация) и дава възможност на имунната система да се справи с попадналия в организма вирус. А щом се спре реплицирането на вируса, инфекцията не може да се разпространи!

Среброто предотвратява размножаването на вируса, което означава, че то би възпряло инфекцията в НЕЙНАТА РАННА ФАЗА. Това само означава, че за да е ефикасно срещу вирусите, най-добре е среброто да се намира вече в клетката, ПРЕДИ вирусът да попадне в клетката. Това може да се случи по два начина: или ако среброто се взема профилактично или ако се приеме много-бързо – т.е. през първите няколко часа от инфектирането с вируса. 

Друг интересен факт, който учените установили е че освен всичко друго среброто потиска активността на един важен за реплицирането на вируса ензим, наречен Катепсин Б. По този начин среброто рязко намалява скоростта на размножаване на вируса, с което се предотвратява разпространението на вируса в съседните клетки. 

Ниските концентрации на сребро по-ефикасни от високите?

Изключително интересен факт е, че ниските концентрации на среброто се оказали много по-ефикасни от високите му концентрации! Така, концентрации от десетина ррм (частици на милион) имали много по-добър ефект от концентрации от порядъка на 25 или 50 ррм. За практиката, това означава, че не е необходимо приемането на високи дози колоидно сребро за да се постигне желаният ефект. Също така се установило, че колкото частиците сребро са по-малки, толкова ефектът бил по-добър. Това още веднъж потвърждава, че размерът на частиците сребро е много по-важен от концентрацията им! Най-вероятно, това се дължи на възможността за проникване на среброто в клетката именно благодарение на размера на частицата. Колкото частицата е по-малка, толкова по-лесно и по-бързо прониква в клетката, където въздейства върху размножаването на вируса. 

Каква е необходимата доза сребро за предпазване от Ебола?

Тези факти обаче не дават ясен отговор на въпроса: „за да се предпазим от вируса Ебола, каква доза колоидно сребро трябва да приемаме?” Изследванията са били „ин витро” (т.е. в лаборатория а не „на живо” върху хора) и ефективността “ин виво” на среброто не е била изследвана. Затова не се дават точни указания за дозата. Въпреки това със сигурност най-добре би било среброто вече да се намира в клетката, когато се зарази с вируса. Затова профилактичното, предварително редовно приемане на малки количества сребро е добрият подход за предпазване не само от Ебола, но и от останалите широко разпространени грипни и други вируси. 

Как да се приема колоидното сребро?

Приемането на среброто би могло да стане през устата, но според някои и приемането му чрез инхалация е един добър, дори може би по-добър начин от оралния. Прието през белите дробове среброто много по-бързо и лесно попада в кръвообращението, чрез което достига до всички клетки и тъкани на организма. Инхалирането на колоидно сребро в продължение на 5-6 минути два-три пъти дневно е дори по-добро от ежедневното приемане през устата на 15-20 мл. Как трябва да се инхалира колоидното сребро АРМАКС може да видите ТУК.

В заключение, за България опасността от заразяване и разпространяване на вируса Ебола е по-скоро „много-шум за нищо”, отколкото реална заплаха. Все пак не е излишно да знаем, че разполагаме със средство, което може да се окаже много-ефикасно в борбата с този тип опасни вируси. Колоидното сребро Армакс ефикасно се справя и с голямото разнообразие от различни вируси причиняващи различни инфекциозни заболявания на дихателните органи и храносмилателната система.

В това отношение колоидното сребро АРМАКС може да се окаже най-адекватно за предотвратяване заразяването с различни болестотворни вируси, включително и изключително опасния вирус Ебола.

Какво ново

Последни новини

Поръчай сега

Споделяне :